A SPONSORED STORY

Wat is een darmflora?

Een darmflora kun je ook wel omschrijven als het milieu van je darmen.

De darmflora houdt het lichaam van je hond gezond en bestaat uit verschillende bacteriën, schimmels en enzymen. Het bevat de goede, vriendelijke bacteriën die helpen om het eten te verteren en voedingsstoffen op te nemen.

Daardoor worden de cellen van je hond beter gevoed en zorgen ze voor een goede stoelgang. En een goede stoelgang zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken snel verwijderd worden waardoor je hond minder tot niet ziek zal worden.
Ook vechten ze tegen de slechte bacteriën door de leefomgeving onaangenaam voor ze te maken via het produceren van vetzuren.

Oorzaken verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora kan ontstaan door een aantal dingen. De slechte bacteriën nemen dan de plek in de darmen van de goede over en brengen de darmflora uit balans. De drie meest voorkomende oorzaken zijn:

  • – antibiotica, waardoor honden vaak diarree krijgen
  • – stress
  • – een teveel aan suikers in het voedsel van je hond

Door die oorzaken kan het zijn dat je hond ineens veel winden moet laten, diarree krijgt of zelfs een allergische reactie krijgt. Het is trouwens niet altijd te voorkomen dat je hond antibiotica nodig heeft. Toch kun je er wel voor zorgen dat de darmflora van je hond weer sneller in balans is tijdens en na het gebruik van antibiotica.

Zo is het aan te raden om probiotica voor honden te geven voor, tijdens en na de antibioticakuur. Probiotica is wetenschappelijk bewezen effectief bij antibiotica gerelateerde diarree.

Wat is probiotica, en wanneer gebruik je het?

Om de darmflora van je hond wat te ondersteunen kun je gebruik maken van probiotica. Probiotica produceert vetzuren die er voor zorgen dat de groei en de activiteit van slechte bacteriën wordt geremd. Hierdoor kan de weerstand van je hond een stuk beter worden. Probiotica is overigens geen medicijn maar een voedingssupplement.

Als de darmflora van je hond is verstoord door een van de eerder genoemde oorzaken, merk je dat aan een aantal dingen. Zo kan het zijn dat je hond last heeft van diarree, overgewicht, een slechte spijsvertering, obstipatie of een allergische reactie. In die gevallen is het goed om probiotica toe te dienen. Dat zorgt ervoor dat de darmen weer in balans komen en de klachten afnemen.

Gebruik het bijvoorbeeld als je hond antibiotica krijgt, als je hond sowieso al een lagere weerstand heeft (denk aan oudere honden of door een chronische ziekte) of als je je hond moet ontwormen. Voor meer informatie, de voordelen en probiotica producten kijk je bij Organimal.

Het verschil tussen pro- en prebiotica

Nu weet je wat probiotica zijn. Maar wist je dat er ook prebiotica bestaan? Dat zijn bepaalde voedingsvezels en suikers die niet door het maagzuur kunnen worden opgelost en daarna ook niet in de dunne darm worden verteerd.

Hierdoor komen de prebiotica onverteerd in de dikke darm waar ze opgegeten worden door de goede en vriendelijke darmbacteriën. Prebiotica is dus eigenlijk niets anders dan voeding voor de probiotica. Een goede balans tussen probiotica en prebiotica is een must. Je kunt je hond hier echt mee helpen.


Een holistisch werkende dierenarts vertelt over haar ervaring met Organimal

attractiepark met hond (12) cultuur en educatie (11) dagje weg hond mee (84) hond toegestaan (21) Landal (9) museum (8) natuur (14) noord-holland (11) pretpark met hond (11) speeltuin (34) strand (11) vakantie (13) viervoetervriendelijk (51) wandelen met de hond (9)

Volg de blog via email

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s