Hoe zit dat nou precies, met al die regels?

Er zijn veel regeltjes als het gaat om onze viervoeters. Aan de lijn, opruimplicht, niet toegestaan. Soms lijkt het wel of je in Nederland niets meer kan ondernemen met je hond en dat de regelmakers overijverig zijn in hun werk. Maar wie controleert dat eigenlijk, of je je aan de regels houdt, en hoe dan?

Nederlanders zijn een vrij volkje. Houden niet zo van regeltjes en al helemaal niet van betutteling. De regelmakers in dit land zijn echter uiterst bedreven in de ‘maar er is altijd wel een persoon die het verpest voor de rest, de goeden moeten lijden onder de kwaden’, blablabla.

Groeit je ergernis al?

Natuurlijk is het logisch en volstrekt normaal dat er bepaalde regels gelden in natuurgebieden, en al helemaal tijdens het broedseizoen. Heerlijk, dat je op zoveel plaatsen in Nederland met je hond kunt wandelen en enorm kunt genieten, en logisch dat je rekening houdt met alle dieren in de natuur. Staatsbosbeheer is daar duidelijk in, zo lees je op hun website.

Maar als je vergelijkt met andere landen, is het soms wat streng over overgeregeld in Nederland, of lijkt dat zo? In de grote steden, zie je steeds meer honden, steeds meer poep op de stoep en steeds meer mensen die echt volledig ongeschikt lijken te zijn als hondenbezitter, we vragen ons dan ook regelmatig af waarom de goudvis niet in populariteit kan winnen. Aan de andere kant, het is echt heel gezellig, al die vrolijke viervoeters op straat.

Bord

Steeds vaker worden er borden neergezet. Dit mag niet, dat moet, enzovoort. Echt vriendelijk komt het niet over. Alles kan, maar een hond die losloopt… erger kan het niet, zo lijkt het.

Onderstaande borden staan sinds kort in het Amsterdamse bos. Je mag niet meer dan 3 honden per persoon meenemen, vindt de gemeente. Omdat steeds meer mensen een hond hebben, en een baan, zijn de uitlaatdiensten onmisbaar. Het Amsterdamse bos is een heerlijke plek voor de stadse honden om even lekker te rennen, te spelen en door de modder te razen. Je ziet overdag diverse hondenuitlaatdiensten (en een enkele wandelaar, want iedereen werkt) die elkaar de ruimte geven, respectvol zijn naar iedereen. Er is dan ook meer dan genoeg ruimte om alle honden lekker te laten rennen, snuffelen en spelen.

Een enkele, angstige hondenbezitter voelt zich geïntimideerd door een hondengroep, een roedel, een pack, een uitlaatdienst, schrijft wat zorgelijke brieven en hop, er staat een bord (er is zelfs een hondenpoepbord.nl website).

Energie eruit

Een zorgelijke ontwikkeling. Honden horen te kunnen rennen, te spelen en in een groepje op stap is voor de meeste honden natuurlijk het allerleukste wat er is! We vragen ons af of de angsthazen denken dat zij de controle kunnen hebben over het leven van iedereen. Zouden ze al bedacht hebben welke ongelukken er kunnen gebeuren als honden alleen nog maar aan de lijn kunnen lopen?

Zouden ze begrijpen dat er dan heel veel honden hun energie niet kwijt kunnen, er veel gevechten zullen ontstaan, bijtincidenten … en dan? Honden verbieden?

rennende honden

Er zijn in Nederland en België samen meer dan 2 miljoen honden

Maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een hond. De hondenpopulatie is het afgelopen jaar gegroeid van 1,5 miljoen naar 1,9 miljoen honden, denkt de Koninklijke Hondenbescherming. In België is de schatting 1,4 miljoen (geregistreerde honden).

Je kunt natuurlijk heel ijverig overal dit soort borden neerzetten, maar heeft dat zin? Of anders geformuleerd, wat zal dat opleveren? Wat is het doel? En een andere vraag die ons bezighoudt: de afgelopen jaren hebben heel veel mensen een hond genomen. Deze honden zijn hier nog zo’n jaar of tien. Minimaal.

Training

Al deze honden, puppies of gered uit een Oost-Europees land, hebben training nodig. De hondentrainers zijn dan ook overuren aan het draaien. De hondenbezitters en de hondentrainers weten allen dat het natuurlijk heel belangrijk is dat een goed getrainde hond is wat iedereen graag wil.

We wandelen zelf regelmatig met verschillende honden en hebben daardoor goed inzicht in situaties, ook met honden die je niet kent. Het is net als bij mensen, als je honden sociaal wil hebben en houden, is het belangrijk dat ze regelmatig soortgenoten ontmoeten.

En die ene loner, die graag op zichzelf is, die is ook van harte welkom, los. Het is logisch, als er meer mensen en honden zijn, dat er meer incidenten plaatsvinden. Dat is in absolute aantallen nog steeds enorm laag. Vertrouwen en respect brengen ons meer dan angst en controle.

honden toegestaan

Tot hier en niet verder

In de meeste natuurgebieden zijn roosters aangelegd. Een duidelijke grens. We willen dat ieder mens en dier volop kan genieten van de prachtige natuurgebieden. Wat ons betreft is de overbebording helemaal niet nodig. Is er op het platteland ook zo’n bordengekte?

Of is de nuchtere Nederlander daar meer wars van regeltjes en is iedereen net wat geduldiger dan in het stedelijk gebied?

hond aan de riem bij rooster

Bordengalerij

bord honden toilet RCN
Dit bord vonden we op het vakantiepark RCN De Roggeberg in Appelscha, Friesland
dagje weg hond mee
Dit bord vonden we in Groningen, naast een hotel
camping loodsmansduin texel
Deze poepzakjespaal met aanlijnbord vonden we op Texel, direct achter de camping Loodsmandsduin in Den Hoorn, Noord-Holland

Voeg je bij 4.202 andere volgers
Advertentie

3 gedachten over “Honden aan de lijn

 1. Goed stuk over honden aan de lijn. Als hondentrainer besteed ik veel aandacht aan o.a. etiquette. Dit blijkt niet overbodig gezien de vele loslopers binnen de bebouwde kom (mag niet onaangelijnd). Dat de gemiddelde hondenbaas erg creatief denkt is me inmiddels duidelijk: de hond draagt een lijntje van 10 cm. ‘Hij is toch aangelijnd? Is dan de opmerking. En in feite hebben ze gelijk want op de borden staat nergens dat iemand die lijn moet vasthouden.
  Jammer genoeg heeft mijn ‘aangelijnde’ pup ooit nare ervaringen opgedaan door deze ‘loslopers’ hetgeen tot gevolg heeft dat hij aangelijnd uitvalt naar soortgenoten. Jammer dat de gemiddelde hondenbaas altijd roept ‘hij doet niks hoor’ terwijl ijzige dat er heel veel gedaan wordt. Heb geen zin meer om met die bazen in discussie te gaan, dus roep ik nu ‘pas op mijn hond is besmettelijk ziek’. Dan weten ze niet hoe snel ze hun ‘lieverd die niks doet’ bij zich moeten roepen. Dit helpt dus wel maar vragen of ze hun hond willen aanlijnen werkt heel vaak niet.
  En het plaatsen van borden heeft geen zin als er geen handhaving is dus lokt dit ongehoorzaamheid uit.

  Like

 2. Er zijn altijd mensen die geen rekening willen houden met anderen. Mijn ervaring is echter wel dat zo’n 98% van de mensen vriendelijk en respectvol handelt. Deze blog ging met name over het omzetten van losloopgebieden naar aangelijnd gebied of verboden voor honden gebieden. Zoals het – behoorlijke grote – Amsterdamse bos. In de stad is het anders, gelukkig zijn er vele parken waar de honden even lekker kunnen rennen en spelen. Een blije hond is een gezonde hond.

  Like

 3. Ik ben zelf een hondje en dat je je hond even wil laten rennen vind ik heel normaal maar let zelf heel erg goed op of dat ook kan en anders moer je je hond gewoon aanlijnen zo simpel is het verhaal.
  Ook als je hond zijn behoeften doet ruim het op ongeacht waar je hond dat doet.ook als ik in het bos loop vind ik het niet prettig als een vreemde hond tegen mij opspringt of dat ikin andersmans hond zijn behoefte trap.als je hond per ongeluk in je eigen tuin wat doet ruim je het toch ook op doe dat dan ook buiten en in het bos let op als je hond even loslopen iemand anders moet geen enkele last hebben van mijn hond ongeacht waar ik loop cq wandel met mijn hond.
  Maar goed ik hoop dat alle hondenbezitters er is zo over nadachten dat scheelt een hele hoop gezeur en ellende en dan verpest ook niemand het voor een ander.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s