Het mooiste museum van Nederland

In dit unieke museum – dat overigens geheel zelfstandig is – vind je een hele bijzondere collectie.

van wolf tot wulp

Omgeving Holterberg betekent altijd genieten. Het landschap is prachtig, in elk seizoen. Als je aan komt rijden vanaf het plaatsje Hellendoorn, ga je door het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Op de ‘berg’ vind je wat horeca, een minigolfbaan, een speeltuin en het startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes.

En het Natuurmuseum Holterberg, dat in 2023 maar liefst 85 jaar bestaat.

Het is viervoetervriendelijk (vrij uniek voor een museum) en ook rolstoeltoegankelijk (inclusief toilet). Vanwege een enkele wat steilere gang in het gebouw daterend uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, is het aan te raden om niet alleen te komen, of even om hulp te vragen bij de vriendelijke medewerkers van het museum.
De rest van het museum is prima toegankelijk. Ook handig met een kinderwagen.

Advertenties

Het verhaal van het museum

Heel interessant om meer te weten over de oprichter van het museum, Piet Bos. Vroeger heette het museum Natuurmuseum Piet Bos. Kan me nog goed herinneren dat ik hier was geweest als klein meisje. Wat een indruk maakten de dieren toen op mij. Dit museum is een van de redenen dat mijn liefde voor de natuur en de dierenwereld enorm groot is.

Zijn zoon Kees zette het werk van zijn vader voort, en maakte alle schitterend geschilderde diorama’s zelf. Het hele museum ademt liefde voor het dierenrijk.

Er zijn inmiddels meer dan 1000 dieren in dit unieke museum te vinden. De wolf en de vogels maakten de meeste indruk tijdens ons bezoek. De zeehonden vond ik zelf ook prachtig in hun diorama Waddenzee.

Educatief

In het natuurmuseum Holterberg kun je ontzettend veel leren. Jong en oud gaat na een bezoek met een vracht aan kennis weer naar huis. De dieren, de tentoonstellingen, de prachtige diorama’s blijven bij je.

Alle scholen zouden een bezoek aan dit museum op de lijst met leukste uitjes moeten hebben. De kijkmuur is erg leuk voor jongere kinderen.

Steun het Natuurmuseum Holterberg

Dit museum is gemaakt met liefde voor alles wat leeft. Dat zie je overal terug. Naast de dieren die je kunt bekijken, bestuderen en bewonderen is er ook een winkel met prachtige boeken en echt hele leuke kadoartikelen.

Het museum is zeer geschikt als startpunt voor diverse natuuractiviteiten. Voor de kleintjes is er buiten het museum het Bos van Daantje Das en het Groote Kikkerpad waar je van alles kunt ontdekken.

Voeg je bij 4.203 andere volgers
Advertenties
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s